Geocaching på Mariaön

Marias ödekyrka

Idag tog vi, mtekla och jag en tur till Mariaön för att leta upp en gömma. Solen sken och vinden var svag så turen över isen var jätte skön. När ispiken gick igenom isen så fick vi vända och göra en lite längre vandring, men det kändes ändå bra. Jag själv är lite skraj för isar, så det var tryggt att gå i mteklas spår. På bilden här under ser man hur vi vände och valde annan väg.

Vårt spår över isen, inspelat i mteklas GPS
Vårt spår över isen, inspelat i mteklas GPS
mtekla med Mariaön i bakgrunden
mtekla med Mariaön i bakgrunden
Kapellet
Kapellet
Ödekyrkan
Ödekyrkan

Saxat från Wikipedia:

Wikipedias text är tillgänglig under licensen

Marie Klinckowström

Marie Françisca Emilia Klinckowström, född 1832, död på Ekerö 1907, född de Labensky, friherrinna, donator.

Marie Klinckowströms far var katolik av polskadlig familj; modern hade baltisktengelskt påbrå. Familjen var mycket förmögen. Marie var som ung hovfröken hos ryska kejsarinnorna Alexandra Feodorovna och Maria Alexandrovna och gifte sig 1863 med svensken Rudolf Klinckowström. Med hennes pengar köptes godset och slottet StafsundEkerö utanför Stockholm. De fick sonen Axel Klinckowström.

Marie Klinckowström konverterade 1877 till katolicismen och blev en av den katolska kyrkans största välgörare i Sverige i modern tid. Efter makens död 1902 lät hon bygga Marielund på Ekerö (idag stiftsgård). Hon begravdes på den lilla Mariaön utanför Marieudd på Ekerö, där det även står ett litet kapell. Sommaren 2011 flyttades hennes kvarlevor till en grav på Katolska kyrkogården i Stockholm. Detta sedan gravplatsen på Mariaön vandaliserats. I sitt testamente donerade hon Marielund, Mariaön och ett stort kapital till katolska kyrkan i Sverige (genom dåvarande katolske biskopen Albert Bitter).

Marielund – Stiftsgården

Kyrkan
Kyrkan
mtekla vid gömman
mtekla vid gömman
Staty
Staty
smnollxmx
smnollxmx
Text på kapellet
Text på kapellet

”Marie Klingkowström, f Labensky, Född 17/6 1832 Död 6/10 1907, R.I.P”

Länk till Marias ödekyrka på geocaching.com

 

 

Här har familjen Byström sitt krypin