Foto Canon F1New

Foto och hur det blev en stor hobby för mig

Foto och fotografering har för mig varit den största hobbyn under alla år. Visst är det väl så att ibland är kameran med jämt på alla uppdrag och utflykter för att andra gånger ligga kvar hemma. Ibland har jag känt -vad skönt att slippa bära kameran och i nästa ögonblick -varför tog jag inte med den 😉

Intresset för foto vaknar

Mitt intresse väcktes när jag fick min första kamera av pappa och mamma och minns jag rätt så var det en Kodak instamatic för 126-film. (Ska forska i vilken modell det var). Efter lite klurande så tror jag att det var en Instamatic 304 som jag hade.

Provar mig fram

Efter mycket fotograferande förstod föräldrarna att den här grabben vill vidareutvecklas sig lite, så jag fick en Konica FP1 med 40/1,8 och för 135-film. Min första systemkamera, jippiii. En Konica hade nästan alla i släkten så att låna objektiv och tillbehör var hur enkelt som helst. Det blev några rullar färgnegativ, men så provade jag färgpositiv (dia) och blev så nöjd. Nu kunde jag prova olika inställningar, filter, mm, och bilderna blev olika med väldigt blandade resultat, men jag lärde mig. Färgnegativ blev för mig ett minne blått, kunde inte förlikas med att de automatiska kopieringsmaskinerna ändrade mina bilder till något som tilltalar de flesta och ignorerade det som jag ställt in. Jag köpte mig ett Tokina 135/2,8 och en Auto Winder F AR (1,5bilder/sek).

Nu har jag hittat rätt

Någon gång under gymnasiet så köpte jag mig en Canon A1 med motor MA (5bilder/sek) Fotograferandet tog ett jättekliv framåt. Objektivet var ett FDn50/1.8 och senare köpte jag FDn28/2,8 FDn35/2,0  FDn100/2,8. Någonstans här går jag med i Nynäshamns fotoklubb. Nu började min svart/vita era. Filmen Kodak Tri-X 400 var det som gällde. Jag köpte på 30meters längder och klippte till detta själv och spolade upp på filmkassetter. I början lämnade jag in filmen på framkallning hos HGBild och så gjorde jag förstoringar i Fotoklubbens labb. Minns hur jag fick komma in bakom kulisserna på HGBild och se hur de hade i sitt labb mm. Tack Hasse och Gösta för er fina support, alltid lika roligt att komma in till er och handla och bara snacka fotografering. Många av mina vänner gillade också fotograferandet och vi tillbringade många nätter i labbet. I mitt andra år i Gymnasiet så var jag med i Årsboksgänget. Vi fotograferade så mycket det året. Kameran var jämt med på raster och lektioner. Mycket tid ägnade vi åt foto och mörkrummet, och vi blev bästis med vaktmästaren så vi kunde vara i och använda skolan även på helger och kvällar. Alla klasser fotograferade vi och tryckte sedan upp en bok. Nu blev det en liten vinst och den använde jag till att byta upp min utrustning lite.

Uppdatering

Så strax efter gymnasiet köpte jag en Canon F1NewAE flaggskeppet som jag sen använde fram till min digitala karriär. Denna trotjänare svek mig aldrig. Efter några år investerades det i en motor (5bilder/sek) AE motordrive FN med batteripaketet för vanliga R6 batterier (12st om jag minns rätt). På objektivfronten så köpte jag FDn20/2,8 och ett FDn200/2,8. Några olika fokuseringsskivor, sökare med lupp, mellanring för makro köptes också.

Ett par ABF-kurser blir det också.  På min första då gjorde vi en utställning av livet i hamnen, som visades i vänthallen till Gotlandsbåtarna. Min andra fotokurs då hade jag sällskap av pappa. Kommer inte ihåg vad vi gjorde förutom att vi gjorde en utflykt till Knappelskär i vinterkylan.

Foto under lumpen

I lumpen (1989-1990)så fixade jag förstås ett fotograferingstillstånd så jag kunde ha med mig kameran nästan överallt. Oj vad många rullar det blev, trivdes så bra med mitt yrkesverktyg (F1:an) Under hösten så gick jag på min 3:de fotokurs på ABF. Så skönt att komma bort från ön Mällsten några timmar för att träffa likasinnade och ägna sig åt foto.

Det var väl ungefär här som jag slutade (nästan) att fotografera med svart/vit negativ film (Tri-X400) och gick över till färg positiv film (Kodak Chrome 64).

Familj

Nu börjar familjelivet och mycket av bilderna kretsar runt familjen och våra äventyr. Diamagasin efter diamagasin staplas upp i klädkammaren och i tillhörande bok skriver jag ner information om varje bild. Inte det tekniska utan när, var, vem bilden föreställer. Efter några år flyttar vi till Tyresö och jag går med i Kameraklubben i Tyresö, som idag heter Tyresö fotoklubb.

Nu blir det digitalt

Nära 25 år senare (2012) så köpte jag min digitalkamera som jag använder nu, en Canon EOS5Dmk2 med batterigrepp och objektiven är EF16-35/2,8L, EF100/2,8L macro, EF70-200/2,8L samt EF400/2,8L.

I fyra år lever jag med gammalt bildbehandlingsprogram (Photoshop 6) men nu har jag investerat i uppdaterade Lightroom och Photoshop. Så skoj det blivit, wov va häftigt mycket det går att trolla fram i RAW filerna.

Drönare

Sommaren 2020 blev så tråkig på grund av pandemin och när jag fick möjlighet att köpa en drönare av en kompis så gjorde jag det. Sommaren blev bra trots allt, och nu knäpper jag bilder även uppifrån. Då drönaren kan filma, så har jag även provat det, med oftast lite sämre resultat. Men jag ska försöka att lära mig det.

Digitalisering

Nästa projekt nu i närtid, är att påbörja digitalisering, av en del av min bildskatt.

Skäfshult fotograferat med Drönare.
Mitt sommarparadis
Min bil och husvagn i nord Norge
Mitt mobila semesteråk

Här har familjen Byström sitt krypin